Vol-au-vent met ovenfrietjes en salade van rucola, rode en witte kool

Vol-au-vent met ovenfrietjes en een salade van rode kool en witte kool! Een lekkere klassieker, met een fris slaatje erbij.
Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de vol-au-vent:
• 1 kleine kip
• 1 grote wortel
• 1 stengel groene selder
• 1 handje kervel
• 1 grote ui
• 3 stengeltjes tijm
• 1 handje bladpeterselie
• 1 volle el peperbollen
• 1 staal prei
• 6-7 champignons
• 1 el bladpeterselie om af te werken
• 15g boter
• 20 bloem
Voor de oven frietjes:
• 4 aardappelen, met schil
• 2 el maïzena
• 3 el arachide olie
Voor de salade:
• 100g verse rode kool
• 100g verse witte kool
• 1 volle hand rucola
• 1 el verse bladpeterselie
• 2 el mayonaise
• 1 el appelazijn
• 1 el vloeibare honing
• 1/2 rode ui
• Peper en zout
Begin eerst met de bouillon te maken voor de saus. Snijd de ui, wortel, prei en selder in grove stukken. Neem een kookpot en doe hierin wat boter. Stoof de groenten kort. Voeg daarbij de peperbollen, peterselie en tijm. Wacht nog met af te kruiden met zout tot de bouillon klaar is. Voeg nu de kip op zijn geheel toe en leng aan met water tot de kip net onder is. Laat nu koken met het deksel van de pot. Op deze manier zal de bouillon wat inkoken en meer smaak hebben. Laat ongeveer 1,5 u koken. Proef en kruid met peper en zout. Haal de kip eruit en snijd het vlees in stukken (dit vlees zal mooi zacht zijn). Laat de bouillon wat afkoelen.
Maak nu de salade: snijd de witte en rode kool in fijne stukjes en de rode ui in ringen. Neem een kommetje en doe hierin de rucola, de witte en rode kool en de rode ui. Neem een klein kommetje en meng hierin de mayonaise, de honing en de appelazijn. Kruid met peper en zout en voeg toe aan de salade. Werk af met wat bladpeterselie.
Start nu met de frietjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Was de aardappelen goed en snijd deze in frietjes, met de schil er nog aan. Leg ze op een ovenschaal. Kruid goed met zout en voeg de olie en maïzena toe. Meng goed zodat alles frietjes wat bedekt zijn met olie en maïzena. Leg ze nu mooi verspreid over de ovenschaal en zet voor ongeveer 25 minuten in de oven. Schud af en toe eens aan de ovenschaal tijdens deze 25 minuten.
Maak nu de saus voor de vol-au-vent: Snijd eerst de champignons in schijfjes. Doe een klontje boter in een pan en bak de champignons aan. Leg ze daarna apart om in de saus te doen. Doe 15g boter in een pot en laat smelten op middelhoog vuur. Voeg dan de bloem toe en roer goed met een garde. Laat even inwerken tot het lichtjes droogt. Voeg dan de afgekoelde bouillon beetje per beetje toe en roer goed. Voeg toe tot je de gewenste consistentie van saus hebt. Kruid met peper en zout en voeg de champignons toe. Voeg daarna de stukken kip toe. Roer door elkaar en werk af met wat gesnipperde bladpeterselie.
Schep nu de vol-au-vent op je bord (met eventueel een bladerdeegje erbij), leg er frietjes bij en werk af met de frisse salade.
Smakelijk!
Ik heb dit gerecht gecombineerd met een witte Bordeaux wijn van "Domaine de Saint Amand". Deze wijn is beschikbaar in een "Magnum" fles die 3L wijn bevat! Deze zeldzame Big Bottles zijn gemaakt door 11 vrouwelijke wijnmakers uit Bordeaux. Wie zin heeft om een kijkje te nemen naar de beschikbare Bordeaux wijnen, klik op deze link:
https://bordeaux.com/be-nl/Bordeaux-Magazine-BE-NL/Gebeurtenis/Strong-Women-BENL








